niedziela, 26 maja 2024

Łosoś w sezamie z surówką z granatem

 Dzisiaj kolejna dietetyczna potrawa o niskim indeksie glikemicznym. Tym razem łosoś w sezamie z ziemniakami i szpinakiem, do tego surówką z granatem. Bardzo smaczny, kwaśny i orzeźwiający obiad. Wartość energetyczna posiłku to 682 kcal

Składniki:

250gr ziemniaków 

300gr szpinaku

150gr świeżego łososia atlantyckiego

5gr sezamu

1 cytryna

Przygotowanie:

Ziemniaki i szpinak umyć i ugotować na parze. Łososia polać sokiem z połowy cytryny i usmażyć na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Na talerzu położyć ugotowane ziemniaki i szpinak, oraz łososia. Rybę posypać startą skórka z połowy cytryny. Całe danie posypać sezamem i solą morską jodowaną 

Surówka:

100gr pomidorów

30gr miksu sałat

35gr cebuli

100gr rzodkiewki

30gr cytryny

100gr granata

Pieprz czarny, sól morska jodowana 

Przygotowanie:

Składniki na surówkę pokroić, łączne z cytryną i wymieszać. Doprawić według uznania solą i pieprzem.



Smacznego!


0 komentarze: