środa, 13 sierpnia 2014

Sok z jeżyn

Sezon na jeżyny w pełni, przynajmniej w UK, więc przyszedł czas na pyszny i aromatyczny przepis na sok z jeżyn. Bardzo polecam ten sok, bo jak wiadomo jeżyny zawierają wiele witamin i składników mineralnych a soczek jest bardzo dobry jako wspomagacz w leczeniu wielu schorzeń. Za jakiś czas również pokażę Wam przepis na nalewkę z jeżyn. Wyczekujcie :)

Składniki:

  • 2 kilogramy dojrzałych jeżyn
  • 0,5 kilograma cukru
Przygotowanie:

Jeżyny przebieramy, odrzucamy zepsute owoce i płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy na durszlaku. W słoju lub mniejszych słoikach posypujemy spód odrobiną cukru i układamy warstwę jeżyn, lekko je ugniatając łyżką i posypując znowu cukrem, Układamy tak jeżyny na przemian z cukrem, do wyczerpania owoców. Zostawiamy u góry ok. 2 centymetrów przestrzeni od ostatniej warstwy owoców do brzegu słoja/słoiczka. Zakręcamy szczelnie nasz słój i odstawiamy na 10 dni w ciepłe nasłonecznione miejsce. Po tym czasie odcedzamy sok od owoców za pomocą durszlaka i gazy. Odciskamy dokładnie owoce z resztki soku. Gaza ma na celu oddzielenie włosków i pozostałości owoców od reszty soku. Tak przygotowany sok, przelewamy do słoiczków lub butelek, szczelnie zakręcamy je i pasteryzujemy na sucho w piekarniku. Ustawiamy nasze słoiczki z sokiem na blaszce pokrytej ścierką lub papierem, wstawimy blachę do zimnego piekarnika i ustawiamy dolną oraz górną grzałkę i temperaturę 130 stopni Celciusza. Po uzyskaniu przez piekarnik wymaganej temperatury, pasteryzujemy słoiki z sokiem przez 60 minut. Możemy również nasz sok pasteryzować na mokro. W dużym garze na spód kładziemy ścierkę, ustawiamy słoiczki z sokiem tak aby wzajemnie się nie dotykały i nie dotykały ścian gara. Wlewamy zimnej wody do połowy wysokości słoika i stawiamy gar na ogniu. Od zagotowania się wody, pasteryzujemy słoiczki przez 20 minut. Zarówno po suchej pasteryzacji jak i po mokrej, słoiczki odwracamy do góry dnem, ustawiamy na ścierce i przykrywamy kolejną. Zostawiamy tak do ostygnięcia. Sok przechowujemy w suchym, zaciemnionym i chłodnym pomieszczeniu.



Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji Jeżyny 2014 na durszlak.pl

Jeżyny 2014

4 komentarze:

Marzynia Mamcia pisze...

No no, Mężczyzno, to jeszcze i przetwory robisz? A na nalewkę będę wyczekiwać. Najlepiej, gdyby przyszła w paczce :-D

nika pisze...

Przeciez te jezyny zasypane cukrem przez 10 dni sfermentuja,czy moze sie myle!?

Mariusz Fusiarz pisze...

Jeszcze nie zdarzyło mi się aby tak robiony sok sfermentował: )

Anonimowy pisze...

Fajny przepis. Działa. Dzięki.
Mężczyzna. :)