niedziela, 24 sierpnia 2014

Biała kiełbasa smażona z cebulą

Po pysznej sałatce z ziemniaków, przedstawiam Wam pomysł na białą kiełbasę smażoną z cebulą. Szybkie danie i bardzo pyszne :)

Składniki:

  • 6 pętelków białej surowej kiełbasy
  • 0,5 kilograma cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
Przygotowanie:

Kiełbasę ponacinać w poprzek nożem. Na patelni rozgrzać masło i położyć na niej naszą kiełbasę. Smażymy z każdej strony, co jakiś czas nakłuwając ją widelcem. Podczas smażenia z kiełbasy wydobywa się płyn, który bardzo lubi pryskać, więc uważamy na oczy, albo przykrywamy patelnię pokrywką. Kiełbasę smażymy aż będzie rumiana z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy, kładziemy pokrojoną w półplasterki cebulę i dusimy. Kiedy cebulka nam się zeszkli, posypujemy ją cukrem i mieszamy. Cebulę dusimy do uzyskania przez nią mocno rumianego koloru. Na końcu solimy i kładziemy ją na kiełbasę. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i wszystko zapiekamy przez 15 - 20 minut. Kiełbasę podajemy z ziemniakami. Możemy ją również schłodzić i podawać z chlebem i chrzanem.



Smacznego!

4 komentarze:

Malgorzata H. pisze...

Oj takiej dobrej bialej kielbaski z cebula zjadlabym:)
Wyglada smakowicie:)

Marzynia Mamcia pisze...

Klasyka! Kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi, a przecież o każdej porze smakuje znakomicie :-)
P.S. Fajne naczynie!

mezczyzna-gotuje pisze...

Marzyniu ja uważam, że to danie jest dobre na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc :) No a naczynie dostałem kiedyś w prezencie :)

Anonimowy pisze...

W przecięcia kiełbasy włożyłam jeszcze plasterki czosnku a zamiast cukru miód. Pycha! Polecam i dzięki za inspiracje