Urlop w Polsce dobiega końca. Jeszcze tylko 3 dni i powrót do Wielkiej Brytanii. Podczas urlopu nie obyło się bez przygotowania pysznych dań :) Dzisiaj przygotowałem golonkę, która wszystkim bardzo smakowała :)
Składniki:
W salaterce wymieszać wszystkie składniki z wyciśniętym sokiem z cytryny oprócz piwa, golonki i pomysłu na żeberka Winiary. Golonki opłukać i przełożyć do głębokiego naczynia, zalać marynatą i odstawić do lodówki na 48 godzin, co jakiś czas obracając. Następnie rozgrzać na patelni 4 łyżki oliwy z oliwek i obsmażyć golonkę z każdej strony na rumiany kolor. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Marynatę wymieszać z piwem i pomysłem na żeberka Winiary i zalać nią golonkę. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 2 godziny, obrócić golonkę na drógą stronę po godzinie pieczenia. Podawać z chlebem lub ziemniakami i zimnym piwem.

Smacznego!
Składniki:
- 4 średniej wielkości golonki
- 2 szklanki jasnego piwa (ja użyłem piwa Tatra)
- szklanka oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- łyżka przyprawy do grilla i szaszłyków Przyprawy Świata
- opakowanie pomysłu na soczyste żeberka Winiary
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 liście laurowe
- łyżka soli, łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
W salaterce wymieszać wszystkie składniki z wyciśniętym sokiem z cytryny oprócz piwa, golonki i pomysłu na żeberka Winiary. Golonki opłukać i przełożyć do głębokiego naczynia, zalać marynatą i odstawić do lodówki na 48 godzin, co jakiś czas obracając. Następnie rozgrzać na patelni 4 łyżki oliwy z oliwek i obsmażyć golonkę z każdej strony na rumiany kolor. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Marynatę wymieszać z piwem i pomysłem na żeberka Winiary i zalać nią golonkę. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 2 godziny, obrócić golonkę na drógą stronę po godzinie pieczenia. Podawać z chlebem lub ziemniakami i zimnym piwem.

Smacznego!
3 komentarze:
o jej jakie zmiany! :)
powodzenia na nowej drodze w blogowaniu! :)
a ja czekam na coś wegetariańskiego! :)
Robię identycznie ,bo tez polewam piwkiem a reszta piwa zapijam ale pycha mmmmmmmm.Kiedyś swoja wersje wstawię hihi ;) Pozdrawiam serdecznie :-)
A ja nareszcie znalazłem przepis na mój ulubiony kawałek mięsa. Trzeba go będzie wypróbować. Dziękuję:-))
Prześlij komentarz