niedziela, 12 maja 2024

Strogonow drobiowy z kaszą pęczak i surówką z gruszki i marchewki

Dzisiejsza propozycja na pyszny dietetyczny obiad, to strogonow drobiowy z kaszą pęczak i surówką z gruszki i marchewki 🙂 Posiłek z niskim indeksem glikemicznym, idealny dla cukrzyków.

Składniki na strogonowa:

Pierś z kurczaka 130g
Cebula 75g
Papryka czerwona słodka 122g
Pieczarka 125g
Bulion warzywny 250g
Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Oliwa z oliwek 1 łyzeczka
1 ząbek czosnku
Sól biała 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny 1/4 łyżeczki
Papryka mielona słodka 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, tymianek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek wycisnąć przez praskę. Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem i pieczarkami przez 5 minut, wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka i paprykę czerwoną. Smażyć kolejne 5 minut. Wlać gorący bulion, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dusić 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 3 łyżkami wody i dodać do strogonowa. Gotowy sos podawać z kaszą pęczak i surówką z gruszki i marchewki.

Przepis na surówkę z gruszki i marchewki:

100 gram gruszki
170 gram startej marchewki
Sok z połowy cytryny
2,5 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Łyżeczka posiekanej świeżej mięty lub koperku
Pieprz czarny, sól morska jodowana

Gruszkę kroimy w kostkę, dodajemy do startej marchewki, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy 🙂



Smacznego!

0 komentarze: