czwartek, 30 kwietnia 2020

Schab w sosie chrzanowo musztardowym

Dzisiaj mam dla Was pyszny pomysł na przygotowanie schabu. Zamiast robić tradycyjne schabowe, proponuje Wam schab w sosie chrzanowo musztardowym. Mięso tak przygotowane wychodzi soczyste i bardzo smaczne.

Skladniki:


  • 70 dag schabu
  • 2 cebule
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 5 łyżeczek musztardy chrzanowo
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 200 ml śmietanki 30% do sosów
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i dodać do niego pokrojone w kostkę cebulę. Zeszklić ją, schab pokroić w 1 centymetrowe plastry i włożyć do patelni. Smażyć z każdej strony 3 minuty razem z cebulą. Następnie zalać wszystko bulionem warzywnym, dodać chrzan i musztardę. I wszystko zarazem dusić 50 minut na wolnym ogniu. Między czasie dodać suszony majeranek. Kiedy schab będzie miękki dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można go zagęścić odrobiną mąki. Ja tak przygotowany schab podałem z młodymi ziemniakami i mizerią.

Smacznego!


0 komentarze: