Skladniki:
- 70 dag schabu
- 2 cebule
- 3 łyżeczki chrzanu
- 5 łyżeczek musztardy chrzanowo
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 200 ml śmietanki 30% do sosów
- 500 ml bulionu warzywnego
- Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i dodać do niego pokrojone w kostkę cebulę. Zeszklić ją, schab pokroić w 1 centymetrowe plastry i włożyć do patelni. Smażyć z każdej strony 3 minuty razem z cebulą. Następnie zalać wszystko bulionem warzywnym, dodać chrzan i musztardę. I wszystko zarazem dusić 50 minut na wolnym ogniu. Między czasie dodać suszony majeranek. Kiedy schab będzie miękki dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można go zagęścić odrobiną mąki. Ja tak przygotowany schab podałem z młodymi ziemniakami i mizerią.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz