sobota, 5 października 2019

Sos grzybowy

Sezon w pełni, więc nie mogło zabraknąć Sosu grzybowego. Wieki już go nie jadłem...

30 dag kozaków
30 dag kurek
2 cebule
2 łyżki masła
Liść laurowy, ziele angielskie, suszony koperek, zioła prowansalskie
Szklanka śmietany 30%
Sól, pieprz

Grzyby dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części. U mnie w rodzinnym domu zawsze grzyby się obgotowywało. Ja też swoje obgotowałem przez 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, koperek i zioła prowansalskie. Dusić wszystko aż cebulką nam się zeszkli. Dodać śmietanę i pół szklanki wody. Wszystko razem dusić aż sos nam się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!


0 komentarze: