- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 łyżka masła
- Olej
- 250 ml gęstej śmietany
- 200 gram śliwek wędzonych kalifornijskich
- 400 ml wody
- Kostka rosołowa
- Sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Śliwki umieścić w rondlu, zalać wodą i dodać kostkę rosołową. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Następnie dodać śmietanę, doprawić pieprzem i solą i gotować jeszcze 10 minut.
Polędwiczki opłukać pokroić na kawałki grubiści 2 centymetrów, następnie każdy kawałek lekko rozgnieść ręką. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z didatkiem masła i obsmażyć na nim polędwiczki po 4 minuty z każdej strony. Następnie dodać je do sosu. Ja polędwiczki podałem z ziemniakami.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz