- 2 tylne golonki
- 1 por
- 2 cebule
- 3 marchewki
- pół selera
- 10 ząbków czosnku
- Puszka piwa perła mocna
- Słodka papryka w proszku
- Ziele angielskie, liść laurowy, kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Golonki opłukać, opalić włosy. Przełożyć do garnka. Dodać warzywa (cebule można wcześniej przypiec na palniku), liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach oraz czosnek i paprykę w proszku. Wszystko zalać wodą tak aby zakrywała golonki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez godzinę. Następnie wlać piwo i posolić. Gotować przez 1,5 godziny. Golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na spód nalać trochę wywaru z gotowania i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę, co jakiś czas podlewając golonki wywarem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz