sobota, 15 grudnia 2012

Bitki wieprzowe

Obiad robiony na szybko, i to wcale nie z lenistwa tylko przez okropne przeziębienie, które przyczepiło się do mnie kilka dni temu. Danie bardzo proste w wykonaniu i nie pochłaniające zbyt dużo czasu. 

Składniki:

  • ok 75 dag schabu
  • 3 - 4 cebule
  • sól, pieprz, przyprawa do gulaszu
  • mąka, trochę oleju, woda
  • kostka rosołowa drobiowa
  • 2 liście laurowe, 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:

Schab pokroić jak na kotlety schabowe, następnie podzielić na trochę mniejsze kawałki i każdy kawałek stłuc tak jak przy kotletach. Oprószyć pieprzem solą i przyprawą do gulaszu. Odstawić na 10 - 15 minut. Bitki obtoczyć w mące i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiany kolor. Przełożyć do głębokiego rondelka. Na oleju ze smażenia bitek zeszklić cebule pokrojone w półplasterki. Cebulkę wraz z olejem przełożyć do rondelka z bitkami. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko zalać wodą tak aby jej poziom był lekko ponad cebulką i bitkami. Wrzucić kostkę rosołową. Wszystko razem dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę, do czasu, aż nasze bitki będą miękkie. Co jakiś czas mieszać, aby nasz obiad się nie przypalił i w razie konieczności uzupełniać wodę. W połowie duszenia się bitek, doprawić całość pieprzem i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, sos zagęścić mąką rozrobioną z niewielką ilością sosu. Podawać z ziemniakami.


Smacznego!

1 komentarze:

Marzynia Mamcia pisze...

O tak, klasyczne bitki wieprzowe, proste i smaczne. Ty Mężczyzno gotujesz jak moja Mama :-)