czwartek, 27 grudnia 2012

Śledzie pod winną pierzynką

Świąteczne dni minęły bardzo szybko i przyszedł czas na pokazanie nowych potraw jakie w tym roku trafiły na nasz stół. Oprócz tradycyjnych świątecznych dań, takich jak uszka z barszczem, czy schab ze śliwką, w tym roku przygotowałem śledzie pod winną pierzynką i paszteciki grzybowe do barszczu czerwonego. Jako pierwsze pokazuje Wam śledziki :)

Składniki:

  • 5 solonych płatów śledziowych
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 -2 jabłka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:

Płaty śledziowe namoczyć w wodzie przez 4 - 5 godzin, opłukać pod bieżącą wodą. Do salaterki wlać olej, włożyć do niego dokładnie odsączone z wody płaty śledziowe, dodać liście laurowe i ziele angielskie i przykryć pokrojoną w półplasterki i sparzoną wrzątkiem cebulą. Odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie wyjąć z oleju płaty, dokładnie odsączyć, pokroić na średniej szerokości paski i ułożyć na półmisku. Chrzan połączyć ze startymi na tarce o grubych oczkach jabłkami, sokiem z cytryny, jogurtem i ubitą kremówką, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na ułożone śledzie rozłożyć naszą cebulkę z oleju, posypać pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i całość przykryć masą chrzanowo jabłkową. Odstawić na kilka godzin do lodówki.



Smacznego!

1 komentarze:

Sylwia pisze...

ja robię takie
1 śledź
2 cebula
3 majonez
4 ziemniak
5 majonez
6 marchew
7 majonez
8 jajko

szkoda ze teraz opublikowałeś ale może na sylwka spróbuję ;-)