wtorek, 4 grudnia 2012

Ptysie z masą budyniową

Mój ulubiony deser świąteczny. Zawsze, kiedy odwiedzaliśmy z rodzicami bliską rodzinę na święta, zawsze najbardziej lubiłem ptysie mojej cioci. I wcale nie są takie straszne w wykonaniu jakby się wydawało. Więc zapraszam wszystkich na poniżą wersję tych słodkich pyszności.

Składniki:

Ciasto:
  • pół kostki masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli, 4 - 5 łyżek cukru
Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 gram masła
  • 1 - 2 żółtka
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru
  • cukier puder            
Przygotowanie:

Do głębokiego rondla wlać wodę i włożyć pół kostki masła. Podgrzać do czasu aż masło się rozpuści i chwilę pogotować. Dodać mąkę, sól i 4 - 5 łyżki cukru, zmniejszyć maksymalnie ogień, podgrzewając ciągle mieszać masę. Masa będzie gotowa, kiedy uzyska gładką konsystencję bez żadnych grudek i ładnie będzie odchodziła od ścianek rondla. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa ostygnie, dodawać po jednym jajku i dokładnie mieszać. Gotową nakładać łyżką na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką, tworząc kulki wielkości kasztana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni celcjusza. Piec 25 minut, do czasu aż nasze ptysie będą miały złoty kolor. Po upieczeniu zostawić ptysie w zamkniętym piekarniku przez 10 minut, żeby nie opadły. Gotowe ptysie odłożyć do ostygnięcia. Budynie ugotować w 1/2 litra mleka, i odstawić do ostygnięcia. Kiedy budyń będzie chłodny, w misce utrzeć żółtka z 200 gram margaryny i 5 - 6 łyżkami cukru pudru. Kiedy masa będzie gładka stopniowo dodawać budyń i dokładnie miksować. Ptysie przekrajać na pół i wypełniać masą budyniową. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.


Smacznego!

3 komentarze:

Maga pisze...

Palce lizac:)

Andrzej Zawadzki pisze...

Na pewno są pyszne :)

zmorka pisze...

ale napełnić je bita śmietaną !!!