czwartek, 9 czerwca 2011

Sałatka kebab gyros

Dzisiejszą rocznicową kolację uświetnią między innymi sałatka kebab - gyros oraz mołdawskie wino :) Sałatka ta jest jedną z moich ulubionych. Dzisiaj wykonałem ją trochę inaczej niż zwykle :) To już 4 lata minęło odkąd padło sakramentalne Tak :)

Składniki:
  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska
  • 1,5 piersi z kurczaka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 5 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • puszka słodkiej kukurydzy konserwowej
  • 2 czerwone cebule sałatkowe
  • opakowanie przyprawy kebab - gyros
  • sos grecki Knorr
  • olej, keczup, majonez
Przygotowanie:



Kurczaka umyć, pokroić w drobne kawałki i zasypać przyprawą kebab - gyros, odstawić na 30 minut. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju i usmażyć na nim kurczaka. Przełożyć go do szklanej przezroczystej i dużej salaterki, odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę i posypać nią kurczaka, następnie ułożyć pokrojone w kostkę jajka i posypać odcedzoną kukurydzą, na kukurydzę pokroić w drobną kostkę ogórki. Kapustę poszatkować i wymieszać z przygotowanym sosem sałatkowym (do przygotowania sosu używać tylko oleju), następnie na ogórki wyłożyć warstwę majonezu (ilość dowolna) i polać keczupem (również ilość dowolna). Na sam koniec przykryć wszystko kapustą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.




Smacznego!

1 komentarze:

Sandra Nowak pisze...

Gratuluję Mariuszu pysznego przepisu :) Polecam też inny przepis na sałatkę gyros