środa, 8 czerwca 2011

Ogórki małosolne


Oczywiście w czerwcu oprócz sezonu na truskawki, leśne czarne jagody i czereśnie, rozpoczyna się sezon na ogórki gruntowe :) Odporny na strachy związane z szalejącą bakterią co to niby przenoszą ogórki, dzisiejszego dnia zakupiłem sobie niewielką ich ilość i poczyniłem pierwsze w tym roku ogórki małosolne :) A tak w ogóle to jutro mija dokładnie 4 lata od dnia kiedy wstąpiłem w związek małżeński :) Jak szybko ten czas leci :)

Składniki:
  • świeże ogórki gruntowe
  • gorąca woda
  • sól
  • łodyga i liść chrzanu
  • koperek razem z kwiatem
  • czosnek w główkach
Przygotowanie:



  Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy oba końce. Na spód wcześniej umytych słoików kładziemy po liściu chrzanu, kilka pociętych łodyg chrzanu oraz 4 ząbki czosnku, układamy ogórki w słoiku wkładając miedzy nie koperek, zostawiamy u góry trochę miejsca. I na wierzch układamy kwiat koperku. Gorącą wodę mieszamy z solą w proporcji 1 litr wody - 1 łyżka stołowa gruboziarnistej soli. Zalewamy nasze ogórki tak aby woda zakrywała je całe i zamykamy słoiki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 2 - 4 dniach ogórki nadają się do spożycia :)




Smacznego!

1 komentarze:

mopswkuchni pisze...

Gratulacje z powodu 4 rocznicy, u mnie nie dawno była dopiero druga...czas leci jakoś szybciej po ślubie... Uwielbiam małosolne. Moje będą dobre już jutro :) Zastanawia mnie dlaczego uciąłeś końcówki, nigdy tego nie robię, więc pytam :)