Dawno nie było żadnej zupy 🙂
Składniki:
800 gr kiszonej kapusty
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
3 średniej wielkości ziemniaki
1 por lub cebula
20 dag wędzonej cienkiej kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
Ziele angielskie, liść laurowy, świeżo mielony pieprz czarny, sól biała, suszony majeranek, kminek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Do głębokiego garnka włożyć pokrojona kiszoną kapustę (kapustę można wcześniej wypłukać w zimnej wodzie, jeśli zupa ma nie być mocno kwaśna), zalać zimną wodą (objętościowo wody ma być 2 razy więcej niż kapusty), wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, pokrojonego pora i pietruszkę. Doprowadzić do wrzenia, gotować kapustę przez kilka minut, kiedy zacznie być lekko miękka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki oraz podsmażone wcześniej na suchej patelni boczek i kiełbasę. Dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko razem gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać suszony majeranek i kminek, oraz doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać trochę wody. Podawać z dowolnym pieczywem. Smacznego 🙂
0 komentarze:
Prześlij komentarz