piątek, 19 czerwca 2015

Buffalo wings

Znowu na blogu istniała dłuższa przerwa w dodawaniu nowych przepisów, ale mam nadzieję, że trochę się to zmieni i będzie ich więcej i będą częściej :) Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszną propozycję na ostre skrzydełka w stylu amerykańskim czyli buffalo wings. Przepis zapożyczyłem z bloga Filozofia smaku gdzie zawsze można znaleźć bardzo pyszne i inspirujące potrawy, okraszone pięknymi zdjęciami autorki. W przepisie praktycznie nic nie zmieniałem i skrzydełka wyszły przepyszne. Polecam :)

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g masła
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki ketchupu (ja użyłem pikantnego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki cayenne 
  • 1 łyżka ostrej wędzonej papryki w proszku
  • sól
  • 1 dodatkowa łyżeczka masła
Przygotowanie:

Skrzydełka umyć, osuszyć i podzielić na trzy części, lotki odłożyć, nie będą nam potrzebne. Dwie większe części skrzydełek natrzeć solą i odstawić. Do rondla wyłożyć 50 g masła, miód, wszystkie papryki i drobno posiekany czosnek. Dodać ketchup i ocet i wszystko razem podgrzać do czasu aż masło nam się roztopi. Z tak przygotowanej marynaty odłożyć trzy łyżki a pozostałą marynatą natrzeć nasze skrzydełka. Następnie skrzydełka włożyć do lodówki na kilka godzin. Wyjąć na pół godziny przed planowanym pieczeniem. Skrzydełka układamy na metalowej blaszce i pieczemy przez 35 - 40 minut w 200 stopniach, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę. Kiedy skrzydełka się upieką wyłożyć je na półmisek i posmarować resztą marynaty podgrzanej z łyżeczką masła. Ja swoje skrzydełka podałem z pieczonymi młodymi ziemniakami i sałatką colesław, oraz ketchupem.



Smacznego!

5 komentarze:

Marzynia Mamcia pisze...

Myślę, że są równie pyszne jak Panny Malwinny :-)

Anonimowy pisze...

Całość wygląda niezwykle smakowicie - muszę spróbować tej wersji :)
Dzięki za przepis - gdybyś potrzebował inspiracji na bardziej dietetyczne dania, polecam spróbować na http://jemyzdrowo.pl/. na pewno znajdziesz tam coś dla siebie :)

Anonimowy pisze...

Witam, wlasnie skonczylam robic marynate. Skrzydelka czekaja w lodowce na pieczenie :) dziekuje za przepisbo wygladaja naprawde smakowicie. Mialam problem bo pare skladnikow mi zabraklo :( dalam tylko jedna lyzke keczupu haha no I zamiast papryki wedzonej ostra... zobaczymy co z tego mi wyjdzie! Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Oh to znowu ja z 17lutego. Wiec robie skrzydelka dzisaj drugi raz, sa obledne! Polecaam

Mariusz pisze...

Ciesze się że smakują :) Moi znajomi też zawsze się nimi zachwycają kiedy je robię :)