sobota, 21 lutego 2015

Paella według przepisu Jamiego Olivera

Paella to jedna z tradycyjnych potraw Hiszpanii. Głównym jej składnikiem jest dobrej jakości ryż a pozostałe dodatki każdy kucharz dobiera według swojego uznania. Paella może być tylko z owocami morza, kurczakiem, lub możemy ją zrobić z połączenia tych dwóch składników. Ja na dzisiaj wybrałem chyba najprostszą a zarazem najszybszą wersję tego dania, którą jakiś czas temu w brytyjskiej telewizji pokazywał Jamie Oliver. Danie wychodzi bardzo pyszne, lekkie i pasujące do białego półwytrawnego wina. Zapraszam!

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 15 g świeżej natki pietruszki (ogonki odcinamy i nie wyrzucamy)
  • 70 g kiełbasek chorizo
  • 2 - 3 części kurczaka bez skóry i kości (ja użyłem górną część udka)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 300 g ryżu (ja użyłem ryżu Arborio)
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 gram mrożonych, obranych, ugotowanych krewetek
  • 1 cytryna
Przygotowanie:

Obrany czosnek posiekać, przełożyć do miski. Cebulkę, marchewkę obrać i też drobno posiekać. Dodać do czosnku. Ogonki z pietruszki opłukać i również drobno posiekać i przełożyć do pozostałych warzyw. Kiełbaskę chorizo i kawałki kurczaka pokroić w średniej wielkości kawałki i dodać do salaterki. Na specjalnej do przygotowywania paelli patelni, lub woku rozgrzać oliwę, ustawić średni ogień i wyłożyć nasze warzywa, oraz paprykę w proszku. Smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Posiekać na drobno czerwoną paprykę i dodać do smażących się warzyw. Smażyć kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Pokruszyć kostkę rosołową, wymieszać ją z przecierem pomidorowym i dodać na patelnię. Na patelnię wsypać również ryż i dodać 75 ml wrzącej wody. Doprawić pieprzem i solą, doprowadzić do wrzenia i przykryć. Wszystko razem gotować 15 minut, często mieszając (jeśli ubędzie nam zbyt dużo wody, to uzupełnić, tak aby ryż się nam nie przypalił).

Po 15 minutach gotowania, dodać krewetki i zielony groszek i wszystko wymieszać, doprawiając pieprzem i solą według uznania. Gotować jeszcze 5 minut, mieszać. Zdjąć z ognia, posypać świeżą natką pietruszki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić w ćwiartki i porozkładać na patelni. Paelle podawać na talerzu skropioną sokiem z cytryny.


Smacznego!

2 komentarze:

Kasia pisze...

Pyszności, aż ślinka cieknie na sam widok :)

Marzynia Mamcia pisze...

Strasznie dawno nie robiłam. twoja wygląda znakomicie, no i to naczynie, profeszional, to się chyba nazywa "paeliera" czy cóś...