sobota, 23 sierpnia 2014

Sałatka farmera (z ziemniaków)

Przepis na tą sałatkę znalazłem już jakiś czas temu w jednym z brytyjskich czasopism kulinarnych. Ciekawe połączenie składników sprawia, że sałatka daje ogromną przyjemność podczas jej jedzenia. Prawie wszystkie składniki do niej możemy odnaleźć na naszych ogródkach :) Polecam!

Składniki:

  • 4 -5 ziemniaki (pokrojone w grubą kostkę jak do zupy  i ugotowane w osolonej wodzie)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka słodka
  • 1/4 filiżanki świeżej posiekanej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 plasterków boczku gotowanego
  • 1 łyżeczka nasion selera (opcjonalnie, ja osobiście ich nigdzie nie znalazłem, więc nie dałem)
  • 1/4 filiżanki posiekanego, świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • szczypta oregano
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pół filiżanki posiekanego szczypiorku 
Wykonanie: 

Do głębokiej salaterki pokroić w drobną kostkę jajka, cebulkę i paprykę. Dodać ziemniaki, zmiażdżony ząbek czosnku oraz pokrojony na drobno boczek.  Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. W oddzielnym pojemniku wymieszać ze sobą składniki sosu i polać nim naszą sałatkę. Wszystko razem wymieszać, przykryć na przykład folią aluminiową i odstawić do lodówki na godzinę. Podawać schłodzoną. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.


Smacznego!

2 komentarze:

Marzynia Mamcia pisze...

Sądząc po składnikach bedzie dobre!
P.S. fajnie wyglądają te zdjęcia na stronie głównej u góry, profeszional!

Iza, Apetyt na Ogród pisze...

To mi się podoba. Inspirujący przepis. Ostatnio myślałam jakby tu zmienić moją ziemniaczaną sałatkę i nawet miałam kilka pomysłów, no i co trafiam do Ciebie. Zatem wypróbuję najpierw ten przepis. ;)