wtorek, 9 kwietnia 2013

Guacamole

Oj dawno mnie tu nie było. Pizza pewnie się Wam już przejadła, więc zaproponuje dzisiaj pyszną pastę wykonaną na bazie awokado :) Szybka w wykonaniu, bardzo zdrowa i trochę egzotyczna.

Składniki:

  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 2 małe wiosenne cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • świeże oregano i pietruszka lub inne świeże zioła
  • sok z połowy cytryny lub limonki

Przygotowanie:

Awokado myjemy i obieramy, kroimy na drobne kawałki i przekładamy do salaterki. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Widelcem rozgniatamy awokado, mieszając je z czosnkiem do czasu aż uzyskamy konsystencję pasty (awokado nie musi być całkowicie rozdrobnione, małe kawałki będą dawały fajny efekt podczas jedzenia pasty). Do masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, sok z cytryny i posiekane zioła. Wszystko razem mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem.


Smacznego!

2 komentarze:

Marzynia Mamcia pisze...

Cudne zdjęcie! A ja miałam spalone podejście do guacamole, Czereda powiedziała, żebym jednak więcej nie robiła :-(

Sylwia pisze...

te pomidory to bym wciągnęła ...ale awokado ? hmm no nie wiem musiałabym byc bardzo bardzo głodna :D:D