czwartek, 29 listopada 2012

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

Ostatni raz jadłem pulpety jeszcze podczas ostatniego urlopu w Polsce. Tamtych sam nie robiłem, robiła je moja szwagierka, ale były takie pyszne, że sam dzisiaj postanowiłem je zrobić :) A prawdziwą inspiracją do robienia pulpetów był mój kolega z pracy Piotr :)

Składniki:

Pulpety:
  • 40 dag mielonego mięsa wołowego (może być wieprzowina)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki suszonej pietruszki i łyżka tymianku
  • olej
Sos:
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 marchewki
  • 1,5 cebuli
  • sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • olej, woda
  • pół kubka jogurtu grackiego
  • 3 łyżki mąki
Przygotowanie:

Składniki na pulpety wymieszać ze sobą w salaterce. Z masy tworzyć niewielkie kulki i odkładać na bok. Na patelni mocno rozgrzać olej i włożyć do niego pulpety, smażyć kilka minut ze wszystkich stron na dużym ogniu. Po tym czasie pulpety zdjąć z ognia i odsączyć z oleju. W głębokim rondelku rozgrzać niewielką ilość oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszklić ją a następnie dodać startą na tarce z grubymi oczkami marchewkę i ponownie smażyć kilka minut. Kiedy marchewka zrobi się szklista, dodać do rondelka pomidory i wszystko razem doprowadzić do wrzenia. Pogotować 2 minuty i dodać nasze pulpety. Dolać trochę wody, żeby sos nie był zbyt gęsty, przykryć i wszystko dusić 40 - 60 minut. Pod koniec wymieszać w kubku jogurt grecki i mąkę tak aby nie było grudek, dodać ok 3 - 4 łyżek gotującego się sosu i wymieszać. Kiedy jogurt z mąką osiągnie gładką masę, stopniowo dodawać do sosu z pulpetami zagęszczając go. Zagęszczony sos gotujemy jeszcze przez 10 minut. Podawać z ziemniakami i mizerią.


Smacznego!

5 komentarze:

Elexis pisze...

Fajny przepis:) Lubię takie smaki:)

Sylwia pisze...

Mężczyzno a co tak rzadko tu zaglądasz?
pulpeciki robię często ;-)

Nemi pisze...

Pulpety w sosie pomidorowym - pyszna klasyka!

Marzynia Mamcia pisze...

Stęskniłam się za Tobą, Chłopie! Pulpeciki to jeden ze smaków dzieciństwa, pycha!

Anonimowy pisze...

Brzmi nieźle. Spróbuję zrobić.