poniedziałek, 6 lutego 2012

Schab z pieca

Z racji tego, że jutro wypada bardzo ważny dzień, przygotowałem na tę okazję poniższe danie :) Przepis pochodzi z Tej strony, oczywiście prze ze mnie lekko zmodyfikowany.

Składniki:

  • 70 dag schabu bez kości
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 3 cebule
  • 50 dag pieczarek
  • bazylia, pieprz czarny mielony, pieprz cytrynowy
  • mielona ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • 3 łyżki masła
  • olej
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • sól
Przygotowanie:

Schab wypłukać, pociąć na plastry, powinno wyjść ok 6 - 7, odciąć tłustą część. Obsypać z każdej strony czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać trochę oleju na patelni i obsmażyć na nim nasz schab z każdej strony na rumiany kolor. Odstawić na bok. Pieczarki opłukać, pokroić w grubsze plastry i wrzucić na patelnię, dodać 2 łyżki masła, ok 1 łyżki bazylii i 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki. Dusić do czasu aż pieczarki całkowicie odparują z wody. Doprawić mielonym pieprzem i solą. Odstawić na bok. Na patelnię po pieczarkach położyć łyżkę masła, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i pokrojone w kostkę papryki. Dodać 1 łyżeczkę bazylii, trochę pieprzu cytrynowego i soli. Dusić 10 - 15 minut na wolnym ogniu. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę pieczarek, Na nie ułożyć schab a na nim paprykę i cebulkę. Na sam wierzch położyć resztę pieczarek. Zalać bulionem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w 180 stopniach C, podawać z pieczonymi ziemniakami.


Smacznego!

A teraz słów kilka o pajęczynach na blogu :)  (tak tak Zmorko, ja wiem że Ty lubisz porządek i pajęczyny to Twój wróg). A więc ta przerwa w zamieszczaniu przepisów wzięła się stąd, że ostatnio zamiast gotowaniem zająłem się bardziej urządzaniem mojego nowego akwarium :) Już prawie jest gotowe, jeszcze brakuje mu kilku dodatków no i czeka aż roślinki urosną :)

W nowym zbiorniku zamieszkały roślinki:

3x Moczarka argentyńska
5x Bakopa karolińska
6x Ludwigia Glandulosa Perennis Red
Vallis Torta
2x Giant Corscrew Vallis
4x Fountain Plant
3x Tiger Lotus Red bulb
Glossostigma  Elatinoides 
 Java Fern

A rybki to:

1x Molinezja ostrousta
5x Czerwonogłówka
2x Zbrojnik L21
2x Angel fish (skalar)
6x Barwniak czerwonobrzuchy
4x Mieczyk




Jak urosną roślinki to pokaże kolejne zdjęcia :)

7 komentarze:

Ania pisze...

Schab ekstra, akwarium również, też mam 200-litrowe, nie wiem dokładnie,jakie rośliny w nim mieszkają. W kwestii rybek, to są: gupik z niebieskim ogonkiem ok. 12 sztuk, mieczyk - 10 sztuk, glonojad złoty, zbrojnik niebieski, skalar - sztuk 2, było więcej,ale zdechły. Czerwonogłówek - 15 sztuk,neon - sztuk 10 sztuk. Jeszcze raz - schab świetny, pozdrawiam.

mezczyzna-gotuje pisze...

No moje ma tylko 126 litrów, ale za kilka miesięcy też planuje takie 240 litrowe zakupić :)

zmorka pisze...

no !
bo ile można jeść ogórkowa nawet jeśli jest najlepsza w galaktyce ;-)
ten schab może być nawet dobry ale wiesz ja nie lubie takich zapiekanek gdzie najpierw trzeba wszystko smażyć potem piec jestem z natury leniwcem pospolitym wbrew krążącym o mnie opiniom bo to są pomówienia :D:D:D
a teraz akwarium !!!!
piękne jest ! mi się marzyło kiedyś takie "morskie" wiesz koralowce itp no ale wiadomo to już są koszty nie na zmorczą kieszeń a przynajmniej na razie
ale czytałam na Twoim fejsie o jakimś odkurzaczu ?? pokaż go i powiedz do czego służy bo wiesz ja ciekawska nie jestem ale lubię wiedzieć :D:D:D
miłego Mężczyzno ;-)

moje pasje pisze...

schabik pierwsza klasa :) Ja robie podobnie z tym że zamiast schabu daję karkówkę i dodatkowo plastry boczku :D

reve82 pisze...

wygląda smakowicie..i widzę że pokusiłeś się o bulion - pasuje czy trzeba jeszcze innego rozwiązania szukać

mamamarzynia pisze...

Potrawa wydaje mi się bardzo apetyczna, szczególnie na te zimna. Nie wiem tylko dlaczego ma taki żółty wierzch pod tymi pieczarkami, wydawało mi się, że to ser żółty.
A akwarium - podziwiam, mnie by się niestety nie chciało :-(

mezczyzna-gotuje pisze...

A bo to jest żółta papryka i cebulka, która dodatkowo nabrała koloru od bulionu z kostki :) Sera tam nie ma :)