sobota, 11 lutego 2012

Karp pieczony w cytrynie

Chociaż to nie Boże Narodzenie, a prawie Wielkanoc, dzisiaj na obiad zapraszam na pysznego karpia zapiekanego w cytrynie :)

Składniki:

  • 1 karp lub inna ryba słodkowodna
  • 2 cytryny
  • pół opakowania przyprawy do ryb Appetita
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 średniej wielkości cebule
  • świeżo zmielony pieprz, sól
Przygotowanie:

Rybę dokładnie oczyścić i wypłukać pod bieżącą wodą, podzielić na mniejsze porcje. Posypać pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Wycisnąć sok z jednej cytryny i skropić nim naszą rybę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wsypać do ryby bułkę tartą i wymieszać ją razem z rybą. Drugą cytrynę razem ze skórką pokroić w średniej grubości plasterki i umieścić pomiędzy kawałkami ryby. Cebulę obrać pokroić w grube plastry i zrobić z nią to samo co z cytryną. Przykryć naczynie pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. Piec 60 minut. Podawać z frytkami i dowolną surówką :)


Smacznego!

3 komentarze:

Ali pisze...

Uwielbiam takie proste męskie dania. Szybkie, łatwe, a przede wszystkim smaczne :)

Sylwia pisze...

ja tak złośliwie napisze że ten karp to pieczony był w piekarniku a nie w cytrynie :D:D:D
nie lubię karpia ale tak przyrządzić można każda rybę co nie ?
frytek to bym sobie zjadła !!!!

Sylwia pisze...

mężczyzno właśnie oglądam "królewskie menu" i mam pytanie jadłeś już "strzępiela" lub "żabnicę "? bo o przegrzebki już pytałam to wszystko to ryby dla ścisłości choć przy przegrzebkach nie byłabym taka pewna :-)