poniedziałek, 2 stycznia 2012

Czosnkowo cytrynowa sałatka z krewetkami

Pierwsze dni Nowego Roku już za nami, więc pora na jakiś pyszny przepis. Tym razem sałatka mocno cytrynowa z wyraźną domieszką czosnku. Idealna propozycja na karnawał :)

Składniki:

  • 25 - 30 dag ugotowanych krewetek
  • 2 - 3 pomidory
  • 5 - 8 ugotowanych na twardo jajek
  • szklanka posiekanej natki pietruszki
  • 2 - 3 cytryny
  • 1/2 lub cały czosnek przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 szklanki majonezu
  • sól, pieprz cytrynowy do smaku

Przygotowanie:

Jeśli używamy gotowych ugotowanych krewetek ze sklepu, należy je jeszcze 10 minut podgotować. Pomidory pokroić w grubszą kostkę i przełożyć do dużej salaterki. Tak samo jajka. Dodać ugotowane i ostudzone krewetki, jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Cytryny sparzyć wrzątkiem i wycisnąć z nich sok, dodać do niego czosnek i majonez, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Tak przygotowany sos wlać do reszty składników, dodać natkę pietruszki i wszystko ze sobą wymieszać. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, ten czas jest potrzebny na dobre wymieszanie się ze sobą wszystkich składników. Podawać z pieczywem czosnkowym.


Smacznego!

3 komentarze:

dawny_basik pisze...

Jestem neofitą jeśli chodzi o krewetki (wcześniej unikałam ich jak diabeł święconej wody) i bardzo chętnie spróbowałabym takiej wersji tych skorupiaków.
Pozdrawiam :)

Unknown pisze...

Gdyby nie krewetki, których nie trawię, chętnie bym się skusił. :)

Paszczak pisze...

Fajny przepis, uwielbiam sałatki z krewetkami, pozdrawiam