Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 20 dag suszonych lub świeżych grzybów leśnych
- 150 ml bulionu drobiowego
- 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku i jedna łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki mąki
Suszone grzyby namoczyć godzinę przed przystąpieniem do gotowania. Następnie dokładnie umyć i odcedzić (namaczamy tylko grzyby suszone, grzyby świeże tylko myjemy). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy z każdej strony oprószone pieprzem i solą podudzia na złoty kolor. Wyjmujemy je z patelni. Na oliwę ze smażenia podudzi kroimy w kostkę cebulę i smażymy ją aż będzie szklista. Dodajemy nasze grzyby i dusimy 15 minut. Następnie dodajemy bulion, wino i zioła oraz wkładamy podudzia. Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu ok 40 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia doprawiamy pieprzem i solą. Kiedy kurczak i grzyby będą już miękkie, rozrabiamy mąkę z ok. pół szklanki bulionu drobiowego. Wyjmujemy kurczaka z sosu a sam sos zagęszczamy mąką wymieszaną z bulionem. Gotujemy 5 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy trochę wody. Podajemy z ziemniakami i mizerią.
Smacznego!