czwartek, 22 grudnia 2011

Śledzie z marynowanymi kurkami

Przepis ten pochodzi ze strony Smaczna Pyza i tak mi się spodobał, że sam postanowiłem go przygotować. Jego wykonanie jest bardzo szybkie i proste :) Ja przygotowałem ten przepis w wersji do słoiczków i lekko go przerobiłem :)

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych solonych
  • 5 cebul
  • średniej wielkości słoiczek marynowanych kurek
  • 4 marchewki
  • olej
  • świeżo zmielony pieprz czarny

Przygotowanie:

Filety śledziowe namoczyć w wodzie przez 45 minut, następnie opłukać je pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na kawałki 2 - 3 cm szerokości. Cebulę obrać i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i poddusić ją ok 7 minut, tak aby się nie zarumieniła, następnie dodać odsączone kurki wraz z dodatkami z jakimi je marynowaliśmy (bez ziela angielskiego i liścia laurowego), dusić jeszcze 3 minuty. Odstawić do ostygnięcia. Marchewkę obrać, pokroić w grubszą kostkę lub plasterki i ugotować al dente, wymieszać z cebulą i kurkami. Na spód wyparzonych słoiczków położyć warstwę cebuli z kurkami, następnie warstwę śledzi i posypać zmielonym pieprzem, zalać olejem, tak aby nie było miedzy składnikami pustych przestrzeni. Układać na przemian śledzie i cebulę posypując pieprzem. Ostatnia warstwa powinna być z cebuli. Zakręcić słoiki i odstawić na 48 godzin do lodówki.


Smacznego!

6 komentarze:

Smaczna Pyza pisze...

mam nadzieję, że takie śledziki będą Ci smakować :) Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!

Unknown pisze...

Życzę smacznego. Osobiście zdecydowanie wolę pstrąga. :)

Wesołych Świąt! :)

Dusia pisze...

o tego nie znałam.

Sylwia pisze...

śledzie jak śledzie ale Ty tam kupujesz polski olej ???

aniamaria pisze...

dawno mnie tu nie było - i sie pozmieniało troszkę ;)
jak dawno tego cuda nie jadłam - jutro święt a może się skuszę ;D
WESOŁYCH ŚWIĄT! :)

Agnieszka Rucińska pisze...

śledzik dobra rzecz, a jeszcze dobrze zrobiony to szał dla kubków smakowych. Wesołych i smakowitych świąt !!!