środa, 28 grudnia 2011

Makówka

To już ostatni przepis z tegorocznych świątecznych potraw. Tym razem w wykonaniu A. :) Polecam łasuchom maku, bakalii i słodkości :)


Składniki:

  • puszka masy makowej
  • mleko
  • olejek migdałowy
  • 1 słodka bułka typu chałka
  • dużo bakali typu rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, suszone owoce, płatki migdałowe
Przygotowanie:

Ugotować mak 30 - 40 min z mlekiem tak żeby masa miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Mleka dodajemy tak na oko. Pod koniec gotowania dodajemy olejek migdałowy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy nasze bakalie, dokładnie mieszamy. Bułkę pozbawiamy skórki, pozostawiamy tylko miąższ. Na spód miski na sałatki kładziemy podzieloną na części bułkę, na nią masę makową i tak na zmianę. Ostatnia warstwa powinna być z maku. Na koniec dekorujemy płatkami migdałowymi. Studzimy i wstawiamy do lodówki.


Smacznego!

5 komentarze:

*sweet dreadi* pisze...

O, to ciekawa propozycja. Ja dotąd nie przepadałam za makiem, w tym roku wyjątkowo mi posmakował i wypróbowywałam różne możliwości. Może zatem warto przygotować makówkę na Sylwestra :))

theodoros pisze...

Mniam! To musi być pyszne. Chętnie spróbuję. :)

Nemi pisze...

Co za pyszności!

zmorka pisze...

u nas robimy "makiełki" tzn mak jak u Ciebie tylko jeszcze miód ale podajemy z swojskim makaronem na ciepło polecam :-)

aniamaria pisze...

to - to ja lubię! mniam! :D
Szczęśliwego Nowego Roku! :)