wtorek, 27 grudnia 2011

Roladki rybne zapiekane z grzybami

To już kolejne Święta Bożego Narodzenia, które  spędzam w Wielkiej Brytanii. Za każdym razem staram się aby chociaż trochę przypominały te spędzane w Polsce w gronie rodzinnym. Oprócz tradycyjnych potraw wigilijnych, zawsze staram się aby na stole było coś nowego i bardzo smacznego :) W tym roku wybór padł na roladki rybne zapiekane z grzybami, które to na swoim blogu prezentowała Iza czyli Smaczna Pyza :) Bardzo smaczne danie, które najlepiej jest podawać na ciepło. Niestety w UK dostęp do suszonych grzybów jest mocno ograniczony, więc u mnie zamiast suszonych grzybów do ryby użyłem pieczarek.

Ale za nim podam Wam przepis na tą pyszną potrawę, pokaże nasz stół Wigilijny :)





















A teraz przepis na pyszne roladki zapiekane z grzybami!

Składniki: 

  • 5 - 7 szerokich filetów rybnych (moje były takiej średniej szerokości)
  • 20 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • por
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki kremówki 30%
  • sól 
  • pół kostki grzybowej (Knorr)

Przygotowanie:

Rybę oprószyć przyprawą do ryb, solą i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. 1,5 marchewki i pół pietruszki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pora posiekać w plasterki a cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać połowę cebuli i pora oraz starte warzywa. Dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Smażyć wszystko aż warzywa zmiękną i odparują. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym, przestudzić, dodać natkę pietruszki i wymieszać wszystko ze sobą. Filety rybne smarować grubą warstwą mieszanki warzywnej i zwijać w roladki. Jeśli filety są szerokie przekroić na pół. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, ułożyć pionowo nasze roladki ciasno jedna przy drugiej i na wierzchu każdej położyć odrobinę masła. Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika roladki przykryć na kilka minut folią aluminiową. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić pozostałą cebulę oraz pozostałą marchewkę i pietruszkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Dodać 3 - 4 łyżki wody i poddusić aby warzywa lekko zmiękły. Dodać ok. szklanki wody, pół kostki grzybowej i śmietanę. Gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Rybę przed podaniem polać sosem a resztę przelać do sosjerki.



Smacznego!

2 komentarze:

Angelika Szostak pisze...

Bardzo fajne danie;)

Unknown pisze...

Chętnie się skuszę. Takie roladki muszą być pyszne. :)