czwartek, 13 maja 2010

Pierogi ruskie


Składniki:
  • 1,5 kg mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 15 dag masła
  • ok. 1 litry wody
  • 1,5 kg białego sera 
  • kilogram ziemniaków
  • świeża mięta
Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Zrobić piramidę i na jej środku wyżłobić lej. Wbić tam jajko wsypać łyżeczkę soli i wlać ok. szklanki wody. Delikatnie zacząć zagniatać ciasto, dolewając stopniowo wodę. Należy uważać z ilością wody, bo im jej więcej tym ciasto będzie twardsze. Ugotować ziemniaki i dokładnie je rozgnieść. Wymieszać z serem dodając pozostałą sól i świeżą miętę. Na stolnicy rozwałkować płat ciasta tak na grubość kilku milimetrów, szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nałożyć porcję masy serowo - ziemniaczanej i dokładnie skleić brzegi. W dużym garnku zagotować ok 4 litrów wody i porcjami wrzucać do niej pierogi (nie więcej niż 20 jednocześnie). Wody nie solimy. Gotować do czasu aż pierożki wypłyną na wierzch, delikatnie mieszając, tak żeby nie uszkodzić skórki. Gorące podawać ze śmietaną, masełkiem, lub cebulką przysmażoną na masełku. Zimne smażyć na smalcu lub maśle do czasu aż skórka będzie rumiana i podawać z masełkiem.



Smacznego!

0 komentarze: