niedziela, 16 maja 2010

Cynamonowe naleśniki z Golden Syrup


A dzisiaj ulubione śniadanie moje i mojej żony.

Składniki:
  • 750 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki oleju
  • dżem lub marmolada (w tym wypadku był dżem z brzoskwiń i marmolada z pomarańczy)
  • bita śmietana
  • Golden Syrup (syrop powstały w produkcji cukru z trzciny cukrowej)
Przygotowanie:

Do głębokiej miski wlać mleko i wsypać szklankę mąki. Zacząć miksować, między czasie dodać jajko, cukier i cynamon. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać jeszcze trochę mąki. Na samym końcu dodać olej i wszystko zmiksować. Smażyć naleśniki z obu stron na specjalnie do tego przeznaczonej patelni. Usmażone przełożyć dżemem lub marmoladą i złożyć w trójkąt lub rulonik. Polać bitą śmietaną i Golden Syrup (syrop ten jest bardzo słodki, więc należy uważać z jego ilością).









Smacznego!

0 komentarze: