sobota, 10 stycznia 2009

Ryż pieczony


Składniki:
  • 0,5 kg ryżu
  • 2 kostki rosołowe (smak dowolny)
  • woda
  • 10 - 20 dag pieczarek
  • pieprz
  • bazylia, oregano, czosnek granulowany
  • masło
Przygotowanie:

Do garnka wlać ok. 1,5 szklanki wody zagotować w czasie gotowania wsypać ryż i podgotowa go ok. 5 minut. Jednocześnie dodając kostki rosołowe, trochę pieprzu. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i podsmażyć na nim pokrojone w plasterki pieczarki. Podgotowany ryż przełożyć wraz z wodą do naczynia żaroodpornego, dodać do niego pieczarki, zioła, oraz pół kostki masła. Przykryć i wstawić na 40 minut do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 - 200 stopni. Bardzo dobry zamiennik zamiast ziemniaków do obiadu.

Smacznego!

0 komentarze: