sobota, 17 stycznia 2009

Chińszczyzna


Składniki:
  • 1 - 2 piersi kurczaka
  • papryka w proszu, chili, pieprz, sól, kostka rosołowa grzybowa, bazylia
  • zestaw warzyw mrożonych (cukinia, pomidory koktajlowe, cebula, kabaczek, kolorowe papryki)
  • ryż błyskawiczny
  • woda
  • olej
  • tabasco
  • 2 cebule
Przygotowanie:

Na rozgrzany olej pokroić w kostkę cebulę i zarumienić. Kurczaka pokroić w kostkę i obsypać papryką w proszku oraz chili dodać do cebuli i smażyć ok. 5 - 7 minut. Następnie dodać warzywa (najlepiej świerze), ale przy obecnej porze roku dodajemy mrożone i smażymy ok 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z przepiem. Do sosu dodajemy kostkę rosołową, pieprz i tabasco (iloś w zależności od tego czy chcemy na ostro czy bardziej łagodnie). Ugotowany ryż odsączamy wykładamy na tależ i dodajemy sos. Do sosu można dodać dowolną ilość wody, wiadomo że ryż jest dosyć suchą potrawą więc w połączeniu z mało wodnistym sosem może dac nam suchą strawę. Podawać na gorąco.

Smacznego!

0 komentarze: