czwartek, 30 października 2008

Racuchy z jabłkami

Składniki:
  • litr mleka
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • soda oczyszczona
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • mąka
  • olej
Przygotowanie:

Mleko przelać do wysokiej i głębokiej miski, wbić oba jajka i zacząć miksować. W czasie miksowania dodać łyżeczkę sody, cukier waniliowy i zwykły cukier oraz mąkę w takiej ilości aby masa była na tyle gęsta aby można ją było nakładać na patelnię łyżką. Obrać jabłka pokroić w drobne kawałki i połączyć z masą. Na patelni rozgrzać olej i nakładać masę łyżką tworząc kólka wielkości góry szklanki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Racuchy bardzo dobrze smakują posmarowane dżemem lub posypane cukem pudrem.
Smacznego! 

0 komentarze: