czwartek, 9 października 2008

Lasagne


Składniki:

• 2 opakowania lasagne
• 30 dag żółtego sera

Sos boloński:

• 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
• 30 dag pieczarek
• 3 puszki pomidorów
• 3 cebule
• 2 ząbki czosnku
• sól, wegeta, pieprz
• bazylia, oregano, tymianek, papryka mielona

Sos beszamelowy:

• 1 litr mleka, może być trochę więcej
• pół kostki masła
• 6-7 łyżek mąki
• gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, pokroić w grubsze paski, cebulę pokroić w kostkę i wsypać na patelnię wraz ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku do rozgrzanego oleju. Składniki zeszklić i dodać do nich mięso mielone, smażyć przez 5 minut, następnie dodać dwie puszki pomidorów i koncentrat pomidorowy. Smażyć wszystko 10 minut. Na koniec dodać ok. 75 ml bulionu z kostki i wszystko dusić przez 30 minut . Na koniec dodać wegetę, sól, pieprz, paprykę i pozostałe zioła, dusić następne 3 minuty.
W tym czasie w głębokim garnku rozpuścić masło, dodać do niego mąkę, chwilę podsmażyć uważając żeby się nie przypaliło, stopniowo dodawać zimne mleko tak aby nie powstały grudki. Następnie dodać łyżeczkę gałki muszkatołowej, szczyptę soli i trochę pieprzu, Podgrzewać na małym ogniu (cały czas mieszając drewnianą łyżką), doprowadzając do zagotowania. Gotować do czasu kiedy uzyskamy pożądaną konsystencję.
Na spód głębokiej blachy wyłożyć zmiksowany trzeci słoik pomidorów, następnie położyć warstwę lasagne, posmarować beszamelem i częścią sosu bolońskiego, posypać częścią sera, następnie znowu beszamelem, i wyłożyć kolejną warstwę lasagne, powtarzać czynność do wyczerpania makaronu i pozostałych składników. Ważne jest aby na ostatniej warstwie lasagne położyć warstwę beszamelu i sosu bolońskiego. Unikniemy wtedy spalenia się makaronu podczas pieczenia. Wszystko włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celcjusza i piec przez 60 minut.

0 komentarze: