sobota, 26 kwietnia 2025

Gęsta zupa chili z krewetkami

 Gęsta zupa chili z krewetkami i sosem raita. Dzisiaj obiad egzotyczny, ostry a zarazem pyszny. Eksplozja smaku połączona z chrupkością warzyw 🙂


Zupa


160 g świeżych krewetek królewskich 

50 g czerwonej cebuli 

1 ząbek czosnku

10 g świeżego imbiru 

1 papryczka chili

10 g oleju rzepakowego

1/4 łyżeczki kurkumy w proszku

1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2/3 łyżeczki czerwonej pasty curry

150 g krojonych pomidorów z puszki

150 ml wody 

50 g śmietany 18%

Świeża kolendra 

Sól i pieprz

Bułka graham 105 g


Cebulę pokroić drobno, posiekać czosnek, papryczkę chili i imbir. Lekko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać kurkumę, pastę curry i kmin rzymski i chwilę podsmażyć. Dodać pomidory i wodę i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać śmietanę i świeżą posiekaną  kolendrę, ok 2 łyżek i gotować 5 minut. Następnie dodać krewetki, doprawić pieprzem i solą i dusić 3 minuty. Podawać z sosem raita położonym na zupę posypaną świeża kolendrą i grahamką. 


Sos raita:


25 g ogórka

20 g marchewki

40 g pomidora

20 g czerwonej cebuli 

50 g jogurtu naturalnego

Sól i pieprz czarny 

2 g kminu rzymskiego mielonego

1/2 mielonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczka posiekanej kolendry


Ogórka, marchewkę, cebulę i pomidora pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z jogurtem i przyprawami. Wstawić na godzinę do lodówki.


695 kcal, Białko 46g, Tłuszcz 27 g, Węglowodany 83g


Przepis pochodzi z książki "Dieta z niskim indeksem glikemicznym" Oli Lauritzson i Urlika Davidssona



0 komentarze: