Składniki:
1 kilogram goleni wołowej
2 celule
szklanka czerwonego wytrawnego wina
główka czosnku plus 4 dodatkowe ząbki
1 papryczka piri piri
sól, pieprz mielony, słodka papryka w proszku, mąka, 1 łyżka masła i olej
Przygotowanie:
Wołowinę opruszyć solą, pieprzem i papryką w proszku. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać całą papryczkę piri piri i 4 ząbki czosnku. Wołowinę obtoczyć w mące i smażyć 4 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z dodatkami. Następnie wołowinę przełożyć do garnka razm z czosnkiem i papryką piri piri. Na oleju ze smażenia wołowiny usmażyć pokrojoną w piórka cebulę i dodać do wołowiny. Całośc zalać winem i uzupełnić wodą tak aby płyn zakrywał mięso. Dodać przekrojoną na pół główkę czosnku. Przykryć i dusić przez 3 godziny na wolnym ogniu. Podawać z ziemniakami :)
Smacznego!
2 komentarze:
Ach, ta wołowinka z goleni! Rozpływa się w ustach... A w winie to nie robiłam, bardzo rzadko używam go w kuchni (wypija ktoś cichcem czy co...)
Mężczyzno miły, ugotuj co, bo my się już stęsknili za Tobą...
Prześlij komentarz