niedziela, 16 listopada 2014

Panna Cotta z musem truskawkowym

Po długiej nieobecności czas na pyszny włoski deser. Zapraszam!

Składniki:
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka rumu (ja dodałem Malibu)
Mus truskawkowy:

  • 25 dag truskawek
  • 2 - 4 łyżki cukru
Wykonanie:

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić. Do rondelka wlać śmietankę, mleko, dodać cukier oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Wszystko razem podgrzewać, do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać rum i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć rondelek z ognia, wyłowić laskę wanilii i dodać żelatynę. Wszystko wymieszać, aż żelatyna nam się rozpuści. Przelać do miseczek i poczekać, aż ostygnie, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Truskawki zmiksować z cukrem. Z miseczki wyjąć deser na talerzyk (żeby łatwiej deser z niej wychodził, wkładamy miseczkę na kilka sekund do ciepłej wody), polać musem truskawkowym i możemy delektować się pysznym deserem :)


Smacznego!

1 komentarze:

Marzynia Mamcia pisze...

Jadłam to ostatnio na przyjęciu u burmistrza :-)