sobota, 24 maja 2014

Żeberka po wiedeńsku

Sezon grillowy już na dobre rozpoczęty, czemu sprzyja letnia pogoda. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować pomysł na pyszne żeberka z grilla. Ponieważ w Anglii pogoda w ten weekend trochę nie dopisała, ja swoje żeberka przygotowałem w piekarniku. Oryginalny przepis jest na żeberka z grilla. Przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego "Doskonała Kuchnia Polska"

Składniki:

  • 2 kilogramy żeberek wieprzowych
  • 100 ml keczupu
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml ciemnego piwa
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Czosnek obieramy, miażdżymy, mieszamy z keczupem, olejem, miodem, piwem, musztardą, curry, papryką, ziołami oraz szczyptą soli i pieprzu. Żeberka płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki z dwoma żebrami, obtaczamy w marynacie, odstawiamy do lodówki na 2 - 3 dni. Codziennie obracamy je w marynacie. Zamarynowane żeberka kładziemy na ruszcie, pieczemy na grillu z obu stron, smarując je marynatą. Gdy się zrumienią z obu stron, podajemy je z pieczonymi ziemniakami, marynowanymi papryczkami i korniszonami. Ja żeberka przygotowałem w piekarniku. Włożyłem je do naczynia żaroodpornego i posmarowałem z wierzchu marynatą. Przykryłem naczynie, wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłem przez 50 minut. Następnie odwróciłem żeberka na drugą stronę, posmarowałem ponownie marynatą i pod przykryciem piekłem kolejne 50 minut. Żeberka wychodzą pyszne z lekką nutą miodu i piwa. Polecam.


Smacznego!


3 komentarze:

Marzynia Mamcia pisze...

Nie wątpię, że pyszne. Życzymy z Hurmą miłych chwil przy grillu z rodzinką :-)

Anonimowy pisze...

Oj, w sobotę wyprubuje
Jagoda

Piotr Warchoł pisze...

Jadłem już. Co prawda w ciut innej konfiguracji, ale jednak bardzo polecam. A mam wyczulony detektywistyczny smak, więc nie zachwalałbym byle czego. :)

Pozdrawiam