piątek, 27 grudnia 2013

Indyk faszerowany boczkiem i żurawiną

Jedną z potraw przygotowanych prze ze mnie na tegoroczne święta była pierś indyka faszerowana boczkiem i suszoną żurawiną. Ta pyszna potrawa nadaje się nie tylko na świąteczny czas ale również na inne okazje. Wszystkim bardzo smakowała :)

Składniki:

  • 1 pierś indyka
  • 25 dag boczku surowego pokrojonego w drobną kostkę
  • 300 gram suszonej żurawiny
  • 4 łyżki musztardy francuskiej takiej z ziarenkami
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie:

Pierś indyka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem i położyć na desce do krojenia. Nożem o ostrym zakończeniu nacinać otwory w piersi i wpychać do nich na przemian żurawinę (100 - 150 gram) i boczek. Kiedy nasza pierś będzie wystarczająco nafaszerowana, oprószyć ją pieprzem i solą i ładnie ukształtować (można użyć sznurka do pieczenia lub długich wykałaczek). Na spód naczynia do pieczenia wysypać trochę boczku, ułożyć na nim nasze mięso, odstawić. W salaterce wymieszać oliwę, musztardę oraz 150 gram żurawiny, dodać poszatkowaną natkę pietruszki i wszystko razem ze sobą połączyć. Tak przygotowaną pastą dokładnie obtoczyć naszego indyka z wierzchu i po bokach, lekko ją do niego dociskając tak aby nie odpadała. Resztą boczku obsypać indyka po bokach. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 1,5 godziny. Podawać w dowolnych kombinacjach.



Smacznego!

2 komentarze:

mamamarzynia pisze...

Pięknie uformowana i na pewno soczysta (ta skórka się przypiekła, ale nic to). No i fajne naczynie do zapiekania :-)

Nashelly pisze...

Bardzo lubię takie nadziewane mięsa, elegancko i pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl