sobota, 12 maja 2012

Ciasteczka ryżowe

Łatwe i bardzo słodkie :) 

Składniki:

  • 100 gram masła
  • 2 łyżki miodu pszczelego
  • 1 łyżka cukru
  • 150 gram płatków śniadaniowych Rice crisp
  • 200 gr płatków czekolady
Przygotowanie:

Na małym ogniu w rondelku wymieszać ze sobą masło, miód i cukier, podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści. Potem przez 5 minut gotować ciągle mieszając. Rondelek zdjąć z ognia wsypać do niego płatki śniadaniowe i wszystko ze sobą wymieszać. Tak powstałą masę rozłożyć na małej foremce do pieczenia, lekko przygniatając. Płatki czekolady rozpuścić w rondelku i polać masę ryżową. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Podawać schłodzone, pokrojone w kwadraty 3x3 cm.


Smacznego!

7 komentarze:

Dusia pisze...

Super, proste i słodkie :)

Sylwia pisze...

zapewne bardzo słodkie ;-)
ja dziś jadłam ciasteczka kokosowe i powiem Ci smaczyły mi bardzo ;-)

Anonimowy pisze...

A gdzie kupic rice krispie? Można gdzieś przez Internet?

Mariusz pisze...

Rice krispie to są płatki śniadaniowe, więc powinny być w każdym większym sklepie :) Można je zastąpić swojskim dmuchanym ryżem :P

Anonimowy pisze...

Wiem, że to płatki śniadaniowe;) Ale nie wiem gdzie je kupic, gdyż byłam już w paru większych sklepach i ich nie znalazłam... A rodzimy dmuchany ryż nie pasuje, próbowałam:)

Mariusz pisze...

Kellog's ma dobre te płatki, właśnie czytałem że w Polsce są trudno dostępne :)

Marzynia Mamcia pisze...

No proszę, i z ryżu można zrobić coś takiego! Wydają się puszyste, coś jak krajanka z kokosem maczana w czekoladzie, za komuny się takie piekło (jeśli był kokos, to u schyłku systemu). A co do golonki - Mężczyzno, wal jak w dym!