sobota, 15 października 2011

Łazanki z mięsem mielonym

Łazanki podobnie jak bigos są daniem, które nie da się wykonać w niewielkiej ilości. Od dawna zanosiłem się z zamiarem wykonania tej potrawy, ale zawsze brakowało mi na to czasu. Przepis zaczerpnąłem od mojej siostry ciotecznej u której pierwszy raz jadłem tą potrawę. Lekko przerobiłem i dzisiaj wykonałem, a teraz podzielę się z Wami :)

Składniki:

  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • opakowanie makaronu Łazanki (500 gram)
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego wieprzowego
  • 30 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • sól
  • 1/4 kostki smalcu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną, płuczemy w ciepłej wodzie i dokładnie odsączamy. Następnie kroimy nożem i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jedną kostkę rosołową. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Odcedzamy i przekładamy do głębokiej miski lub dużego garnka. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju. Na patelni rozpuszczamy smalec i dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki razem z korzonkami. Dodajemy drugą kostkę rosołową, pieprz i sól, oraz bazylię i czosnek granulowany. Wszystko dusimy do czasu aż pieczarki puszczą sok. Dodajemy mięso mielone i smażymy 25 minut, co jakiś czas mieszając. Odcedzony makaron dodajemy do kapusty i do wszystkiego dokładamy nasze mięso mielone. Dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy na ciepło.

Smacznego! 

12 komentarze:

tu-tusia pisze...

Ja wolę wbrew tradycji łazanki ze słodką kapustą i mama zawsze robi 2 wersje - jedną tradycyjną dla siebie i drugą ze słodką kapustą dla reszty rodziny :)

Unknown pisze...

Wyglądają smakowicie. Trzeba będzie kiedyś je przyrządzić. :)

Sylwia pisze...

widzę Twój blok posiada lokowanie produktu :D
u nas teraz na serialach takie info jest jak pokazują jakąś markę :-)
zmorka

aniamaria pisze...

uwielbiam łazanki! - ale ja bez mięsa poproszę! :)

Anonimowy pisze...

Zmodyfikuj nieco ten przepis, a efekt przejdzie sam siebie.
Smaczniej i zdrowiej byłoby gotować kapustę na żeberkach czy kości z odrobiną mięsa. Po co dodawać kostki rosołowe, słone do nieprzyzwoitości i niezdrowe, bo zawierające glutaminian sodu??? Drobiowe kostki do kapusty pasują, jak pięść do nosa.
Nasze babki i prababki tak gotowały wywar mięsny i nic nie zalatywało "chemią". Nie psuj dobrych przepisów "wynalazkami". Łyżeczka pieprzu czarnego to chyba lekka przesada. Zamiast pieczarek dodałabym suszonych grzybów leśnych. Będzie aromatyczniej.

Gospocha.

anek pisze...

Faktycznie ja też nie używam kostek rosołowych. Natomiast danie wyjątkowo smaczne:-)))

degustatorka pisze...

Fajny pomysł, już dawno nie jadłam łazanek.

Bożena pisze...

Ja tez dawno nie jadłam i ślinka cieknie cieknie na widok takich pyszności.

Anonimowy pisze...

te gospocha czy ktos cie zmusza do tego zebys to jadla,durny komentarz zostaw dla siebie

Anonimowy pisze...

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet
my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
my site - bad credit home loan rates

Anonimowy pisze...

Awesome! Its genuinely amazing post, I have got much
clear idea regarding from this post.

My web site - gesetzliche krankenversicherung studenten vergleich

Anonimowy pisze...

Ja za to robie swoj makaron a mieso gotuje bez dalszego smazenia zeby nie bylo takie cieżkie :) o niebo lepsze ;)