niedziela, 28 września 2008

Kurczak w sosie winegret

Składniki:
• 4-5 sztuk podudzi- mozna zwiększyć (mogą być skrzydełka lub udka),
• mielona papryka, może być słodka lub ostra
• pieprz, sól
• sos winegret (taki z torebki) lub gotowy w słoiczku, kostka rosołowa
• zestaw suszonych ziół (bazylia, oregano, tymianek)
• sok z cytryny


Etapy przygotowania:
1. Kurczaka umyć, obrać z pozostałości piór. Przełożyć do głębokiego naczynia. Skropić sokiem z cytryny i odstwaić w chłodne miejsce.
2. W tym czasie przygotować sos winegret według przepisu na opakowaniu. Paprykę (ilość zależy od rodzaju i tego czy chcemy mieć danie na ostro czy bardziej na słodko), wymieszać z pieprzem i ziołami do tego dodać wcześniej przygotowany sos winegret. Wszystko dokładnie wymieszać.
3. Wyjąć kurczaka i polać go wcześniej przygotowanym sosem, Dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki.
4. Wtym czasie rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni. Kurczaka wyjąć z zalewy i poukładać na blaszce, na końcu polewając go sosem. Kostkę rosołową pokruszyć i posypać nią mięso. Wstawić do piekarnika i piec 30 do 40 minut uważając aby za mocno się nie spalił. Podawać go z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

0 komentarze: