czwartek, 16 września 2010

Mus czekoladowy z mascarpone


A dzisiaj coś słodkiego, aby osłodzić Wam trud przygotowywania potraw konkursowych. Tak tylko jeszcze napiszę, że mam już pierwsze zdjęcia Waszych potraw i wybór tej najlepszej będzie dla Was naprawdę trudny :) Niniejszy przepis dołączam no akcji kulinarnej na durszlak.pl o nazwie Festiwal mascarpone

Składniki:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 70 g herbatników
  • 284 ml kremówki
  • 250 ml mascarpone
  • 1 łyżka cukru
Przygotowanie:

Rozpuścić 150 g czekolady (można to zrobić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej) i wymieszać ją z pokruszonymi herbatnikami. Odstawić. W głębokiej salaterce ubić kremówkę z łyżką cukru, kiedy będzie już w miarę sztywna, stopniowo dodawać serek mascarpone i dalej ubijać. Ubitą masę wymieszać z masą czekoladową i nałożyć do pucharków. Wierzch deseru posypać startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą. Wstawić na godzinę do lodówki.



Smacznego!

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

Fajny przepis chętnie z niego skorzystam pozdrawiam :)