niedziela, 25 października 2009

Kurczak pieczony w musztardzie


Składniki:
  • 8 połówek udek
  • pół lub cały słoiczek musztardy bawarskiej (Kamis)
  • sól, pieprz, suszone zioła: bazylia, oregano i tymianek
  • olej
Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i obieramy z pozostałości piórek, solimy go i pieprzymy polewamy ok 1/3 szklanki oleju. Posypujemy ziołami i nakoniec dodajemy musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż kurczak będzie ładnie oblepiony resztą składników. Kawałki kurczaka wykładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagdzanego do 180 stopni i pieczemy 40 - 50 minut, aż skórka będzie taka jak na zdjęciu :)


Smacznego!

P. S. Dzisiaj będę miał małego kotka, rano jeździliśmy z żoną po wyprawkę do sklepu zoologicznego. Teraz czekamy na wiadomość od właścicielki kotka, że możemy go przyjechać i zabrać. Zdjęcia wkrótce :)

0 komentarze: