wtorek, 11 sierpnia 2009

Sos węgierski

Jakiś czas temu obiecałem Wam podać przez siebie opracowany sos węgierski do placków ziemniaczanych
Oto dzisiaj i on się pojawia :)

Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule 
  • Olej
  • 0,5 kilograma wołowiny (może być wieprzowina)
  • 1 kostka rosołowa grzybowa
  • 15 dag pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 2 liście laurowe
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 papryki kolorowe (czerwona i zielona), papryczka chili
  • 3 ogórki kiszone
  • 0,5 szklanki kwasu z ogórków
  • Sos chili, sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż nam się to zeszkli i dodajemy pokrojoną w drobniutką kosteczkę wołowinę. Smażymy 10 minut, następnie dodajemy kostkę rosołową i dalej dusimy kolejne 5 minut. Obieramy pieczarki i kroimy w paski razem z korzonkami, wrzucamy na patelnię i dusimy przez 10 minut. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, która również ląduje na patelni wraz z liściami laurowymi. Dusimy wszystko 20 minut. Dodajemy pomidory z puszki i sok z cytryny, dusząc kolejne 8 minut. Następnie kroimy w drobną kosteczkę papryki i dusimy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i kwas. Wszystko dusimy do uzyskania naprawdę bardzo gęstego sosu. Na koniec dodajemy sos chili, sól, pieprz i dusimy 5 minut. Sos podajemy posmarowany na placku ziemniaczanym wielkości patelni na naleśniki. Łącznie sos należy dusić nie krócej niż 1,5 godziny i nie dłużej niż 2 godziny.





Smacznego!

0 komentarze: