czwartek, 12 marca 2009

Wino z ryżu (czyli polskie sake)

Kiedyś mężczyzna zrobił wino. I wcale nie było ono ani z pomidorów, ani z dyni czy innych winogron. Było to polskie sake :) A tak oto się je robi:

Składniki:
  • 1 kg ryżu
  • 12 dag rodzynek
  • 3 kg cukru
  • 9 litrów wody
  • 1 kg cukru na karmel
  • drożdże winiarskie do wina białego
Przygotowanie:

Drożdże winiarskie nastawić kilka dni wcześniej w ciemnej butelce według przepisu. Kiedy zacznie się szybka fermentacja, gotujemy wodę z 3 kilogramami cukru i ją ostudzamy. Do gąsiorka (butli na wino) wsypujemy kilogram ryżu i rodzynki i zalewamy chłodnym syropem, dolewamy fermentujace się drożdże, lekko mieszamy i gąsiorek zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Pamiętamy o zalaniu rurki fermentacyjnej woda i o jej uzupełnianiu. Odstawiamy gąsiorek w ciemne lecz ciepłe miejsce na 15 dni. Po tym czasie gumową rurką odciągamy czysta ciecz pozostawiając na dnie ryż, rodzynki i pozostały osad. W garnku rozpuszczamy cukier robiąc karmel i dolewamy do niego stopniowo ok 2 szklaneg wina, tak aby nie powstał nam kamień. Ostudzamy i dodajemy do reszty wina. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do szklanych najlepiej ciemnych butelek. Wino najlepiej jest spożyć w ciągu pierwszych 3 miesięcy od zakończenia fermentacji. Potem traci ono już swój smak. Z tego przepisu powinniśmy otrzymać ok 18% trunek. Niedługo zamieszczę przepis na wino z tarniny :)

Smacznego! 

0 komentarze: