A to pierwsze danie z serii urodzinowej :) A jutro będzie coś słodkiego :) I wcale nie tort :)
Składniki:
Cebulkę obrac i pokroić w gróbą kostkę, czosnek zmiażdżyć i wrzucić razem z cebulką oraz porem na rozgrzaną oliwę z oliwek, Zarumienić (nie za długo, bo czosnek będzie gorzki. Dodać startą na gróbych oczkach marchewkę i selera (również ztartego). Wszystko razem zeszklić. Na drugiej patelni patelni rozgrzać trochę oliwy i włożyć do niej pokrojonego w kostkę kurczaka (jeśli mamy podudzia to smażymy je na dużym ogniu aż będą rumiane) i obsypujemy go niewielką ilością chili w proszku, smażymy na dużym ogniu do zarumienienia. Do naczynia żaroodpornego (w moim przypadku była to zwykła blaszka do pieczenia) wykładamy zeszklone warzywa, przesypujemy kurczaka i wlewamy ok. szklanki bulionu grzybowego wymieszanego z puszką koncertatu pomidorowego, tak aby zakrywał mięsko. Do wszystkiego dodajemy sosu chili, 2 liście laurowe i mieszamy. Jeśli pieczemy w blaszce zakrywamy ją folią aluminiową, jesli nie no zakrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Gotujemy makaron i podajemy gorące!
Smacznego!
Składniki:
- 2 - piersi z kurczaka (lub 5 - 8 podudzi)
- 4 marchewki
- 1 duży seler
- 1 por
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sos chili
- koncentrat pomidorowy
- chili w proszku
- bulion grzybowy
- makaron spaghetti
- oliwa z oliwek
- liść laurowy
Cebulkę obrac i pokroić w gróbą kostkę, czosnek zmiażdżyć i wrzucić razem z cebulką oraz porem na rozgrzaną oliwę z oliwek, Zarumienić (nie za długo, bo czosnek będzie gorzki. Dodać startą na gróbych oczkach marchewkę i selera (również ztartego). Wszystko razem zeszklić. Na drugiej patelni patelni rozgrzać trochę oliwy i włożyć do niej pokrojonego w kostkę kurczaka (jeśli mamy podudzia to smażymy je na dużym ogniu aż będą rumiane) i obsypujemy go niewielką ilością chili w proszku, smażymy na dużym ogniu do zarumienienia. Do naczynia żaroodpornego (w moim przypadku była to zwykła blaszka do pieczenia) wykładamy zeszklone warzywa, przesypujemy kurczaka i wlewamy ok. szklanki bulionu grzybowego wymieszanego z puszką koncertatu pomidorowego, tak aby zakrywał mięsko. Do wszystkiego dodajemy sosu chili, 2 liście laurowe i mieszamy. Jeśli pieczemy w blaszce zakrywamy ją folią aluminiową, jesli nie no zakrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Gotujemy makaron i podajemy gorące!
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz