Z racji tego, że pochodzę z Roztocza, dzisiaj coś co się z tamtąd wywodzi :)
Składniki:
Mięsko pokroić w kostkę, zlać sokiem z cytryny, przykryć folią aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, oprószyć mąką i zarumienić na oliwie. Na czystej patelni rozgrzać ok. łyżki oliwy i podsmażyć na niej pokrojoną w plasterki cebulę, pora i startego na gróbych oczkach selera i marchewkę oraz pokrojone pieczarki. Pod koniec smażenia dodać wszystkie przyprawy (ilość dowolna). Kiedy warzywa będą zeszkliwione wymieszać je z mięskiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać rosołkiem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, tak aby płyn wszystko zakrywał. Delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec w nim mięsko przez 1 - 1,5 godziny, aż będzie miękkie. Podawać z ryżem pieczonym oraz czerwonym winem.
Smacznego!
Składniki:
- 50 - 70 dag mięsa wieprzowego, wołowego lub najlepiej dziczyzny
- 30 dag pieczarek
- 3 cebule
- 1 por
- 1 duży seler
- 4 - 5 marchewek
- bulion z kostki grzybowy
- kocentrat pomidorowy
- sól, pieprz, papryka w proszku, bazylia, oregano, sok z 1 cytryny
- mąka
- oliwa
Mięsko pokroić w kostkę, zlać sokiem z cytryny, przykryć folią aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, oprószyć mąką i zarumienić na oliwie. Na czystej patelni rozgrzać ok. łyżki oliwy i podsmażyć na niej pokrojoną w plasterki cebulę, pora i startego na gróbych oczkach selera i marchewkę oraz pokrojone pieczarki. Pod koniec smażenia dodać wszystkie przyprawy (ilość dowolna). Kiedy warzywa będą zeszkliwione wymieszać je z mięskiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać rosołkiem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, tak aby płyn wszystko zakrywał. Delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec w nim mięsko przez 1 - 1,5 godziny, aż będzie miękkie. Podawać z ryżem pieczonym oraz czerwonym winem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz