Kiedyś mężczyzna zrobił wino. I wcale nie było ono ani z pomidorów, ani z dyni czy innych winogron. Było to polskie sake :) A tak oto się je robi:
Składniki:
Drożdże winiarskie nastawić kilka dni wcześniej w ciemnej butelce według przepisu. Kiedy zacznie się szybka fermentacja, gotujemy wodę z 3 kilogramami cukru i ją ostudzamy. Do gąsiorka (butli na wino) wsypujemy kilogram ryżu i rodzynki i zalewamy chłodnym syropem, dolewamy fermentujace się drożdże, lekko mieszamy i gąsiorek zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Pamiętamy o zalaniu rurki fermentacyjnej woda i o jej uzupełnianiu. Odstawiamy gąsiorek w ciemne lecz ciepłe miejsce na 15 dni. Po tym czasie gumową rurką odciągamy czysta ciecz pozostawiając na dnie ryż, rodzynki i pozostały osad. W garnku rozpuszczamy cukier robiąc karmel i dolewamy do niego stopniowo ok 2 szklaneg wina, tak aby nie powstał nam kamień. Ostudzamy i dodajemy do reszty wina. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do szklanych najlepiej ciemnych butelek. Wino najlepiej jest spożyć w ciągu pierwszych 3 miesięcy od zakończenia fermentacji. Potem traci ono już swój smak. Z tego przepisu powinniśmy otrzymać ok 18% trunek. Niedługo zamieszczę przepis na wino z tarniny :)
Smacznego!
Składniki:
- 1 kg ryżu
- 12 dag rodzynek
- 3 kg cukru
- 9 litrów wody
- 1 kg cukru na karmel
- drożdże winiarskie do wina białego
Drożdże winiarskie nastawić kilka dni wcześniej w ciemnej butelce według przepisu. Kiedy zacznie się szybka fermentacja, gotujemy wodę z 3 kilogramami cukru i ją ostudzamy. Do gąsiorka (butli na wino) wsypujemy kilogram ryżu i rodzynki i zalewamy chłodnym syropem, dolewamy fermentujace się drożdże, lekko mieszamy i gąsiorek zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Pamiętamy o zalaniu rurki fermentacyjnej woda i o jej uzupełnianiu. Odstawiamy gąsiorek w ciemne lecz ciepłe miejsce na 15 dni. Po tym czasie gumową rurką odciągamy czysta ciecz pozostawiając na dnie ryż, rodzynki i pozostały osad. W garnku rozpuszczamy cukier robiąc karmel i dolewamy do niego stopniowo ok 2 szklaneg wina, tak aby nie powstał nam kamień. Ostudzamy i dodajemy do reszty wina. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do szklanych najlepiej ciemnych butelek. Wino najlepiej jest spożyć w ciągu pierwszych 3 miesięcy od zakończenia fermentacji. Potem traci ono już swój smak. Z tego przepisu powinniśmy otrzymać ok 18% trunek. Niedługo zamieszczę przepis na wino z tarniny :)
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz