Dzisiaj kolejna dietetyczna potrawa o niskim indeksie glikemicznym. Tym razem łosoś w sezamie z ziemniakami i szpinakiem, do tego surówką z granatem. Bardzo smaczny, kwaśny i orzeźwiający obiad. Wartość energetyczna posiłku to 682 kcal
Składniki:
250gr ziemniaków
300gr szpinaku
150gr świeżego łososia atlantyckiego
5gr sezamu
1 cytryna
Przygotowanie:
Ziemniaki i szpinak umyć i ugotować na parze. Łososia polać sokiem z połowy cytryny i usmażyć na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Na talerzu położyć ugotowane ziemniaki i szpinak, oraz łososia. Rybę posypać startą skórka z połowy cytryny. Całe danie posypać sezamem i solą morską jodowaną
Surówka:
100gr pomidorów
30gr miksu sałat
35gr cebuli
100gr rzodkiewki
30gr cytryny
100gr granata
Pieprz czarny, sól morska jodowana
Przygotowanie:
Składniki na surówkę pokroić, łączne z cytryną i wymieszać. Doprawić według uznania solą i pieprzem.