Pages

niedziela, 26 maja 2024

Łosoś w sezamie z surówką z granatem

 Dzisiaj kolejna dietetyczna potrawa o niskim indeksie glikemicznym. Tym razem łosoś w sezamie z ziemniakami i szpinakiem, do tego surówką z granatem. Bardzo smaczny, kwaśny i orzeźwiający obiad. Wartość energetyczna posiłku to 682 kcal

Składniki:

250gr ziemniaków 

300gr szpinaku

150gr świeżego łososia atlantyckiego

5gr sezamu

1 cytryna

Przygotowanie:

Ziemniaki i szpinak umyć i ugotować na parze. Łososia polać sokiem z połowy cytryny i usmażyć na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Na talerzu położyć ugotowane ziemniaki i szpinak, oraz łososia. Rybę posypać startą skórka z połowy cytryny. Całe danie posypać sezamem i solą morską jodowaną 

Surówka:

100gr pomidorów

30gr miksu sałat

35gr cebuli

100gr rzodkiewki

30gr cytryny

100gr granata

Pieprz czarny, sól morska jodowana 

Przygotowanie:

Składniki na surówkę pokroić, łączne z cytryną i wymieszać. Doprawić według uznania solą i pieprzem.



Smacznego!


niedziela, 12 maja 2024

Strogonow drobiowy z kaszą pęczak i surówką z gruszki i marchewki

Dzisiejsza propozycja na pyszny dietetyczny obiad, to strogonow drobiowy z kaszą pęczak i surówką z gruszki i marchewki 🙂 Posiłek z niskim indeksem glikemicznym, idealny dla cukrzyków.

Składniki na strogonowa:

Pierś z kurczaka 130g
Cebula 75g
Papryka czerwona słodka 122g
Pieczarka 125g
Bulion warzywny 250g
Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Oliwa z oliwek 1 łyzeczka
1 ząbek czosnku
Sól biała 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny 1/4 łyżeczki
Papryka mielona słodka 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, tymianek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek wycisnąć przez praskę. Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem i pieczarkami przez 5 minut, wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka i paprykę czerwoną. Smażyć kolejne 5 minut. Wlać gorący bulion, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dusić 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 3 łyżkami wody i dodać do strogonowa. Gotowy sos podawać z kaszą pęczak i surówką z gruszki i marchewki.

Przepis na surówkę z gruszki i marchewki:

100 gram gruszki
170 gram startej marchewki
Sok z połowy cytryny
2,5 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Łyżeczka posiekanej świeżej mięty lub koperku
Pieprz czarny, sól morska jodowana

Gruszkę kroimy w kostkę, dodajemy do startej marchewki, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy 🙂



Smacznego!

sobota, 11 maja 2024

Sałatka z łososiem i suszonymi pomidorami

 Dzisiaj kolejna propozycja na dietetyczny posiłek o niskim indeksie glikemicznym. Tym razem II śniadanie. Wartość energetyczna posiłku to 400.2 kcal. Bardzo orzeźwiający i smaczny posiłek 🙂 Zapraszam do przepisu 🙂

Składniki:

100 gram łososia bez skóry

100 gam miksu saład lub roszponki 

2 łyżki jogurtu naturalnego

30 gran odsączonych z oleju pomidorów suszonych

40 gram ryżu basmanti

Sól morska, pieprz czarny mielony, sok z cytryny

Łyżka posiekanego suszonego koperku


Przygotowanie:

Ugotować ryż basmanti. Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i posypać solą morską. Następnie usmażyć na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Sałatę wymieszać z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i ostudzonym ryżem. Dodać ostudzonego łososia, jogurt naturalny, koperek, doprawić solą i pieprzem. 




piątek, 10 maja 2024

Hummus domowy

 Witajcie po długiej przerwie. U mnie ogromne zmiany nastąpiły, a najważniejsza jest taka, że od kilku miesięcy jestem na diecie, zrzuciłem już 26 kg. Jeszcze 5 zostało do zrzucenia. Od dzisiaj będę Wam prezentował zdrowe przepisy na potrawy które stosuje w swojej diecie wraz z liczbą kalorii do danego posiłku. Na pierwszy rzut idzie hummus domowy, który możecie wykorzystać do kanapek. Cała dieta jest z niskim indeksem glikemicznym. Więc jeśli ktoś chiruje na cukrzyce nie zależnie od typu może te przepisy spokojnie stosować. Oczywiście hummus podajemy z chlebem razowym i porcją warzyw. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂

Składniki: 

cieciorka (ciecierzyca) w puszce, bez zalewy - 240 g (1 puszka)

sok ze świeżej cytryny - 24 g (z 0.5 cytryny)

czosnek - 12 g (2 średnie ząbki)

oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)

sól morska jodowana - 1 g (0.25 łyżeczki)

papryka, mielona - 1 g

woda - 20 g (0.1 szklanki)

Wykonanie:

1. Cieciorkę odsączyć z zalewy, przełóż do naczynia, w którym będziesz miksować składni na pastę. Dodaj oliwę, sok z cytryny i czosnek zmiksuj na gładką masę, dodaj oregano, majeranek, paprykę słodką lub ostrą, pieprz. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dolej wody.

2. Spróbuj w smaku, jeśli jest mało słony dodaj trochę soli jodowanej oraz ziół.



Smacznego!